Öl- och Cocacolastek


1,2-1,8 kg nötstek (t.ex. fransyska)
33 cl Coca Cola
33 cl Lättöl
1 dl japansk soja
7 enbär
8 svartpepparkorn
2 köttbuljongtärningar
2 gula lökar

Sås: 8 dl buljong
5 msk vetemjöl
2 dl vispgrädde

Gör så här: Välj en stor gryta så att både stek och allt det andra får plats. Släng i en klick smör i den heta gryta och bryn steken runt om. Sätt i en köttermometer. Häll i öl och Coca Cola och soja.

Skala och klyfta lökarna och lägg i. Ha i enbär och svartpeppar och buljongtärningar. Låt sedan sjuda under lock tills köttet når 75 grader. Ta grytan från värmen, låt steken ligga kvar 20 minuter.

Sila och mät upp buljongen. Häll den i en kastrull. Vispa ihop mjölet och grädden till en jämn redning. Rör ner redningen och koka under omrörning i 3-5 minuter. Servera steken med såsen och kok potatis, kokta morötter och svartvinbärsgelé.

Våra egna kommentarer: Detta är gudomligt gott, ingen tvekan. Såsen vill man bara sleva i sig med sked! När vi gjorde detta blev steken kvar på spisen till den var 85 grader, då lyfte vi upp den. Det gav en sån där riktig mormorsstek, dvs grå helt igenom (vår stek var 1,2 kg). Vi hade kunnat låta skyn stå kvar och koka ihop sig ytterligare. Vi hade 9 dl när steken var klar, den hade gärna kunnat få koka ihop till 5 dl innan vi tillsatte grädden så hade den färdiga såsen blivit ännu fylligare i sin smak. Om man gör exakt enligt receptet så blir det 1 liter sås. Men det kan ju gå åt… Vi åt bulgur till istället för kokt potatis och det var också gott.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *