Midsommardagen i Boan


I Dalarna firar man midsommar lite godtyckligt. Man börjar redan helgen innan midsommar på sina ställen och så håller man på ett par veckor. En riktig särling i sammanhanget är Dala-Floda där man firar midsommar först den andra helgen i juli, den så kallade komidsommaren (vilket har sitt ursprung i att förr var alla byns flickor ute i fäbodarna vid midsommar och karlarna ville inte fira midsommar själva, så de väntade tills flickorna återvände). På midsommardagen var vi till Bodarna (eller Boan som det heter på den lokala dialekten) för lite traditionellt midsommarfirande. Det var en väldigt mysig tillställning och de två damerna som var konfrencierer för det hela var otroligt roliga och underhållande och bjöd i det närmaste på ett så-upp-uppträdande där publikens skratt duggade tätt. De pratade om än det ena än det andra, de skojade och läste rim som de skrivt om både folk och händelser. Själva majstångsresningen tog sin lilla stund eftersom tanterna höll låda mellan varje ”krafttag”. Vi kan varmt rekommendera Boan för alla er som vill ta del av ett riktigt genuint midsommarfirande i lagom storlek.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *